Local time: 06:02 am

Адрес: бул. Инж. Иван Иванов № 10

5.6 км. от центъра на София

+359-885-259-098

* Best Price Guarantee
+
РезервирайCLOSE
Image

Любопитни факти за Никулден и Свети Никола, които може би не знаете

Никулден е един от най-важните православни празници. На 6 декември Православната църква почита паметта на свети Николай Мирликийски. Свети Николай е избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите, на семейството и рода. Заради многото чудеса, които е направил, е наречен свети Николай Чудотворец.

Кой е Свети Николай?

Николай Мирликийски е роден през втората половина на III век. Семейството му било знатно и богато. Чичо му, епископ на град Патара в Ликия, приел племенника си в храма и оттук нататък той щял да му служи до края на дните си.

За разлика от повечето свои събратя светци, Николай умрял в почит и признание на преклонна възраст. Не изпитал силно мъчение на преследвачи и екзекутори, но изпитал радостта да даваш без никой да знае за това, без нищо да очакваш от това. Когато починали родителите му, раздал своя имот и никой дори не научил какво е направил.

Св. Никола е погребан в катедралата на град Мира и сред вярващия народ се носела мълвата за благовонното миро, което оросявало мощите му и от което всеки можел да получи изцеление.

През 1099 г. мощите му са откраднати от италиански моряци от храма в Мира и са пренесени в гр. Бари, Италия, където се пазят и до днес. Това е причината да се счита за покровител на крадците. По-късно частици от тези мощи са дарявани от Римокатолическата църква на различни поместни православни църкви. Такава частица се пази и почита и в храма „Св. Николай“ в София и Созопол.

Произход на името Николай Чудотворец.

Николай е руската форма на името Никола. Името Никола има гръцки произход и произлиза от гръцките думи побеждавам (nikáo) и народ (laós).

Св. Никола се назовава Мирликийски (още Мир Ликийски) по името на своя роден край Ликия и града, където става епископ – Мира.

Името Чудотворец идва от множеството чудеса, с които е известен приживе. Всичките му дела имали за цел да умиротворяват, закрилят и дават изцеление. Постигал го с чудна лекота, заради което го наричали Чудотворец.

Често е наричан и Свети Николай Угодник, заради своята отзивчивост да се притече на помощ винаги, когато има случай за това.

До началото на 20 век името му е сред най-предпочитаните за новородените в Русия. Има руска поговорка: „Помоли Свети Никола и той ще предаде на Спасителя“ („Попроси Николу, и он скажет Спасу“).

В България Николай е четвъртото по разпространеност мъжко име.

Свети Никола и Дядо Коледа.

Свети Никола е първообраз на белобрадия старец, който раздава подаръци, известния у нас като Дядо Коледа, а по света като Санта Клаус (САЩ), Дядо Мраз (Русия) и др.

През 1626 г. холандски калвинисти, които се преселили в Америка, пренесли в Новия свят почитта към Свети Никола. Eмигрантитe постепенно започнали да произнасят Sint Nicolaas като Sinterklaas, което в разговорния английски придобило звучене като Santa Claus (Санта Клаус).

През декември 1773 г. и през следващата 1774 г. нюйоркски вестник поместил дописка за холандски семейства, които чествали годишнината от смъртта на Санта Клаус. Тези вестникарски материали спомогнали за популяризирането на светеца в Америка.

През 1804 г.  Джон Пинтард, член на Нюйорското историческо общество, на годишната среща на Обществото започнал да разпространява дървени фигурки на Санта Клаус, представен на фона на пълни с играчки чорапи и плодове върху камина.

През 1823 г. в Америка се появило стихчето „Нощта преди Коледа” от Климент Кларк Мур, което станало много популярно. То описвало Санта Клаус като жизнерадостно старче, което влиза в къщите на хората през комина.

Така постепенно Санта Клаус се разграничил от образа на Свети Никола.

Как се празнува Никулден по света?

Холандия и Белгия

Денят на Свети Никола, познат като Синтерклас, се отбелязва на 5-ти декември в северните части на Холандия и на 6-ти в южните региони, както и в Белгия.
Празникът е свързан подаряването на подаръци на малките деца. Всяко дете трябва да остави обувките си до камината или пред входната врата и да остави в тях захар, морков или ябълка за коня на Свети Никола, а то получава малък подарък ако е било послушно през годината.

Франция

Във Франция Свети Никола се счита за защитник на децата. Една от легендите, свързани с него, е тази за три деца, които се загубили в гората. Премръзнали и гладни, те били подмамени от зъл месар, който ги поканил в магазина си и ги убил. Видял всичко отстрани, Свети Никола ги съживил чрез молитвите си и ги върнал при семействата им.

Свети Никола е единственият светец, който притежава силата да възкресява (със силата на молитвата си).

Германия

В нощта на 5-ти декември, позната още като Нощта на Крампус, млади мъже се обличат като Крампус, обикалят улиците със звънци (звучи познато, нали), за да плашат децата. Крампус е фолклорно същество, характерно за вярванията на германоезичните народи. Вярва се, че чудовището залавя децата, които не слушат.
Както във Франция, така и в Германия и Австрия се вярва, че Свети Никола ги защитава. Децата оставят плетен ботуш до камината, за да получат сладки, играчки или пари.

Чехия

Ако се разхождате по улиците на чешки градчета, можете да видите групичка от хора, облечени като Свети Никола, изобразен като ангел, а до него друга групичка, облечени като дявола. Те обикалят улиците и разпитват децата дали са били послушни през годината. На добрите се раздават сладкиши, а на лошите се дава картоф.

Италия

Свети Никола е покоровителят на град Бари, където са положени и неговите мощи. Почитта към светеца, италианците отбелязват с пищни тържества в началото на месец май. На 6-ти декември обаче се провежда, така наречения „Ритуал на неомъжените“ , тъй като се счита, че св. Николай защитава не само децата, но и девиците. Вярва се, че неомъжените жени, които искат да намерят съпруг, трябва да присъстват на ранната сутрешна молитва в базиликата “Св. Никола”, по времето на която трябва да  обиколят 3 пъти една от колоните в църквата. Поверието гласи, че ако светецът е благосклонен девойката ще открие подходящ съпруг до една година.

В други региони на страна се провеждат паради, в който Свети Никола пристига с колесница и носи подаръци на децата.

Португалия

В град Гимараеш в северозападната част на Португалия, почитат Свети Никола още от Средновековието като покровител на гимназистите. Отбелязването на празника продължава цяла седмица (между 29-ти ноември и 7-ми декември) и се нарича „Николинас“.

Ливан

Свети Николасе почита от всички християнски общности в Ливан – католици, православни християни и арменци. Многобройни църкви училища и обществени сгради са кръстени в чест на Св. Николай.

Палестина

Свети Николай е покровител на град Бейт Джала в Палестина. Там светецът прекарал четири години от живота си на поклонение в светите земи. На всеки 19 декември (6 декември в Юлианския календар) в православната църква “Свети Никола” се провежда тържествена божествена литургия.

 

Български поверия и обичаи свързани с Никулден.

Според народните вярвания светецът причинява бурите и ураганите в морето, и затова на Никулден всички гемии спират да се движат и в морето не се влиза.

Традициите повеляват на Никулден масата да бъде богата и отрупана с ястия, предимно от риба (шаран или друга риба, но да е задължително с люспи). Рибник (шаран обвит и изпечен в тесто), обреден хляб, шаран пълен с ориз и орехи и т.н. – все ястия, които присъстват на празничната маса. Понеже Никулден съвпада с времето на Коледните пости на трапезата освен риба се поставят и други постни ястия – боб, пълнен пипер с ориз, пълнени сарми, царевица, варено жито и т.н.

Според народните вярвания жените трябва да бъдат изключително внимателни при почистването на рибните люспи. Смята се, че ако люспа падне на земята и някой стъпи върху нея ще го споходи лоша болест или смърт. Най–голямата люспа от шарана се прибира в портфейла, като се смята, че това ще донесе пари и благополучие на семейството през годината.

След празничната вечеря костите на шарана се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в течаща вода, за да бъдат всички членове на семейството здрави през цялата година. Запазва се само костта от главата на рибата, тъй като се приема, че има формата на кръст. Хората вярват, че костта е лековита, затова се пришива към шапката на новороденото, за да го пази от зли очи и болести.

Защо шаран?

Легенда разказва как по време на силна морска буря светецът спасил с молитви моряците на кораба, с които пътувал към Божи гроб  Според друга легенда, шаранът е „слугата“ на св. Николай. Веднъж, когато светецът бил в откритото море, започнала силна буря. Имало дупката на дъното в лодката и водата започнала навлиза в лодката. Тогава Свети Никола бръкнал потопил ръцете си във водата,  извадил оттам шаран и запушил дупката с него. Затова шаранът се счита за жертвена риба на трапезата на 6 декември, а празникът се нарича още „Рибен Свети Никола“

Култът към Свети Николай – като покровител на моряците и рибарите, прониква рано в българските земи. В народните вярвания светецът плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница. На него Бог е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии, и да спасява изпадналите в беда сиромаси.

На Никулден завършва и сезонът на есенния риболов, който се отбелязва с угощение и почерпка от рибарите и търговците на риба. На този ден става разделянето между рибарите на спечеленото през сезона. Поверието гласи, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Свети Никола. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете. С иконата на светеца жените на рибарите излизали при морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата, като заклинание да се върнат мъжете им

Народът ни вярва, че Свети Никола носи първият сняг – разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипват първите снежинки. Известна е поговорката: „Днес му е денят, утре му е снегът“. На Никулден се правят предсказания за времето и бъдещата реколта

В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Нина, Кольо и др.

В къщата на именика, на Никулден идват гости, за да покажат своето уважение, като не е задължително преди това да са били поканени. Може би сте чували израза „На имен ден не се кани”…

Трапезата не се раздига до късно през нощта, за да може да е на разположение на домакините и гостите. Според обичая домакинята/домакинът прикадява трапезата с тамян, след което вдига питата над главата си и я разчупва. На празничната маса е позволено и присъствието на червено вино.

На този ден, според традициите, момичетата, които все още не са омъжени и това им предстои сутрин ходят на църква, а вечер играят хоро хванати за ръце. Младежите и техните родители, наблюдавайки ги отстрани, си избират булка.

В навечерието на Никулден, на всички именици и празнуващи пожелаваме светъл и честит празник!

 Нека Свети Никола ви пази и закриля!