Local time: 09:41 pm

Адрес: бул. Инж. Иван Иванов № 10

5.6 км. от центъра на София

+359-885-259-098

* Best Price Guarantee
+
РезервирайCLOSE
Image

Национален археологически музей, София

Националният археологически музей се намира в центъра на град София срещу Президентството. Той се помещава в Буюк джамия- най-старата запазена сграда в София от епохата на Османското владичество, датираща от края на XV век. 

Музеят отваря врати за посетители на 18 май 1905 г. Сградата е разширявана няколко пъти, за да успее да събере всички находки и паметници на културата. Музеят е силно засегнат по време на бомбардировките над София през 1944 г., но след това е възстановен.
Експозициите на музея са разположени на два етажа. В централната зала на Археологическия музей, която обхваща и двата му етажа, са представени находки от къснобронзовата епоха до късното средновековие. Голяма част от експонатите са свързани с разцвета на Тракия – V – ІІІ в. пр. Хр. и Одриското царство. Изложени са също находки от могилните некрополи на траките. От двете страни на входа на централната зала посетителите могат да видят надгробни паметници, статуи на божества, керамика и други предмети, които са открити по крайбрежието на Черно и Егейско море. Изложени са и много находки, открити в некропола на Аполония Понтийска (днешен Созопол) и Одесос (Варна). Тук се пазят и много добре запазени римски каменни паметници – портретни статуи, произведения на гръцки скулптори.
В зала „Праистория” в хронологичен вид са изложени находки от палеолита до среднобронзовата епоха. Сред най-интересните експонати са тези от селищните могили Караново и Езеро. Сред експонатите има сечива, фигури от глина и кост, керамични модели на жилища и пещи. Улеснение за посетителите представляват обяснителните текстове към всяка витрина.
Най-впечатляващо за посетителите е копието в реални размери на Мадарски конник, което е поставено точно срещу главния вход. Мадарски конник е уникален скален релеф, сътворен от неизвестен майстор през ранното средновековие на 23 м височина върху отвесна скала. Оригиналът се намира на 16 км източно от град Шумен и заради своята уникалност е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
На втория етаж на музея, където е зала „Средновековие”, се намира една от най-богатите колекции от българска средновековна живопис.
В зала „Трезор“ се съхраняват най-ценните експонати на музея – Вълчитрънското съкровище, датирано от XIV – XII в. пр. Хр., и съкровището от Луковит, датирано от IV в. пр. Хр. Тук се пазят още находките от могилата Светица край Казанлък с прочутата погребална маска, както и главата от бронзова статуя от могилата Голямата Косматка край град Шипка. 

[foogallery id=”11995″]


Работно време:

Ноември – април – 10.00 – 17.00 ч.
(касата работи до 16.00 ч.)
почивен ден – понеделник.
Май – октомври – 10.00 – 18.00 ч.
(касата работи до 17.00 ч.)
без почивен ден.

Входни такси:

За индивидуални посетители – 10.00 лв.
За ученици и студенти – 2.00 лв.
Групи, ученици, студенти, деца (над 10 души) – 1.00 лв. на човек.
Родители с деца – групов билет от 10 лв.
Беседи:
На български език – 10 лв.
На английски език – 20 лв.

Транспорт от Хотел Симона*** :

Трамвай № 22 –превоз от спирка „Бул. Възкресение“ до „Младежки театър“