Local time: 03:05 pm

Адрес: бул. Инж. Иван Иванов № 10

5.6 км. от центъра на София

+359-885-259-098

* Best Price Guarantee
+
BOOK NOWCLOSE
Image

Сватбените рокли на Елизабет Тейлър (СНИМКИ)

Споменем ли Златната епоха на Холивуд и MGM, първото лице, което изплува пред очите ни е незабравимата Елизабет Тейлър!

Тя е кино звезда още от детска възраст, легендарна с филмовите си роли и награди, най-богатата частна колекция от бижута и браковете си. Елизабет Тейлър сключва 8 брака със 7 съпруга, а сватбените й рокли  са еталон за стил и днес.

6 май 1950 г. – Рокля #1

Снимки: vogue.co.uk

Първият си брак Елизабет Тейлър сключва едва 18-годишна с наследника на хотелската верига „Хилтън“ – Конрад Никълсън Хилтън – Младши.

Дизайнер на роклята е Хелън Роуз, която тогава  е главен дизайнер на MGM. По роклята работи екип от 15 човека и изработката и отнема почти 3 месеца. Хелън Роуз е дизайнер и на сватбената рокля на Грейс Кели с принц Рение.

Интересен факт е, че  целият гардероб на актрисите по това време е отговорност на киностудиото – както на екрана, така и в живота. Сватбената рокля на Елизабет и тези на шаферките са подарък от MGM, но за нея има и допълнителен подарък – всички дрехи за медения месец също са ушити от Хелън Роуз.

За съжаление този брак продължава само 9 месеца.

През 2013 г. тази рокля беше продадена на търг в Лондон за рекордната сума от £ 122 000.

Снимки: vogue.co.uk

21 февруари 1952 г. – Рокля #2

Снимки: vogue.co.uk

 

Вторият си брак Лиз сключва в Лондон с английския актьор Майкъл Уайлдинг, който е 20 години по- възрастен от нея. Дизайнер отново е Хелън Роуз, но този път Елизабет се спира на елегантен костюм от две части с А-образен силует, вместо воал е с цветя в косите, вместо диаманти – скромна перлена огърлица.

 

2 февруари 1957 г. – Рокля # 3

Снимки: vogue.co.uk

Двадесет и четири годишната Елизабет казва „ДА“  за трети път на филмовия продуцент Майк Тод, на малка сватбена церемония в кметството на Акапулко, в Мексико. За случая булката е облечена в бяла рокля от копринен шифон с драматична широка качулка вместо воал. Роклята е семпла, твърде семпла в сравнение с годежния пръстен на Лиз с 29 каратов диамант.

 

12 май 1959 г. – Рокля # 4

Снимки: vogue.co.uk

 

След като е приема юдаизма, Елизабет Тейлър се омъжва за четвъртия си съпруг – Еди Фишър, най-добрият приятел на покойния вече Тод. Сватбата се е състояла в синагогата „Бет Шалом“ в Лас Вегас. За тази сватба Елизабет се спира на зелена копринена  рокля, а вместо воал носи зелен копринен шал, вместо годежен пръстен – диамантена гривна.

 

15 март 1964 г. – Рокля #5

Снимки: vogue.co.uk

 

Годината е 1963, Елизабет и Ричард се запознават на снимачната площадка на суперпродукцията „Клеопатра“. Въпреки че и двамата са женени към този момент от живота си, и двамата споделят, че са се влюбили един в друг от пръв поглед. Логично е да последват и два бързи развода – Елизабет се развежда с Фишър, а Ричард със Сибил Улямс, с която е женен от 14 години.

И така, Елизабет Тейлър застава за пети път пред олтара, за да се омъжи за любовта на живота си – Ричард Бъртън.

С петата си сватбена рокля Елизабет отново бяга от сватбените традиции, актрисата избира да облече жълта рокля от шифон с дължина до коляното.  Роклята е изработена от Ирене Шараф, която е била дизайнер на костюмите в „Клеопатра“.  Прическата на булката също е запомняща се – преплетена дълга конска опашка, богато украсена с портокалови цветчета.

Снимки: theweddingsecret.co.uk

 

10 октомври 1975 г. –  Рокля # 6

Снимки: vogue.co.uk

 

Тейлър и Бъртън ще се оженят за втори път в Ботсвана през 1975 г. една година след като са се развели. Този път Елизабет носи ефирна зелена, преливаща рокля на британския дизайнер Джина Фратини, прическата й е украсена с венец от екзотични цветя.

През 2011 г. роклята е продадена на търг в Лондон за £ 47 000.

 

4 декември 1976 г. –  Рокля # 7

Снимки: vogue.co.uk

 

За сватбата на Елизабет и сенатор Джон Уорнър се знае много малко и това е най-мистериозната сватба на актрисата. Сватбената церемония се е състояла в имението на Уорнър във Вирджиния. Двамата се венчават пред много тесен кръг от приятели, снимки от церемонията в публичното пространство няма. Все пак, според слухове се предполага, че булката е била с кожено палто и тюрбан. По това време тюрбаните са били любимите аксесоари на Елизабет.

6 октомври 1991 г. –  Рокля # 8

Снимки: vogue.co.uk

 

Последната сватба на Елизабет Тейлър е със строителния работник Лари Фортенски. Тази последна рокля най-много се доближава до стандартите за сватбена рокля-  дълга дантелена рокля в бледо-жълт с широка пола с дантелени волани и дълбоко деколте. Сватбената рокля за 25 000 долара е сватбен подарък от дизайнера Валентино, а самата церемония се състои в имението „Невърленд“ на Майкъл Джексън, с който са били изключително близки приятели.

Последният брак на Елизабет Тейлър продължава 5 години.

**************************

Ако сте почитатели на класическото кино, не пропускайте да посетете Театралния ни етаж и Ресторант Симона, за да се потопите в атмосферата на златната холивудска епоха!