Local time: 01:18 am

Адрес: бул. Инж. Иван Иванов № 10

5.6 км. от центъра на София

+359-885-259-098

* Best Price Guarantee
+
РезервирайCLOSE
Image

Как да правим правилен избор?

Всеки ден правим някакъв избор – какво да облечем, какво да обядваме, къде да отидем на почивка, какъв хотел да изберем? Вземаме стотици, може би хиляди решения, всеки ден. От незначителното до важното и всеки път, когато трябва да избираме, колкото и малък да изглежда изборът, изчерпваме енергията си и се подлагаме на стрес.

На пръв поглед решенията изглеждат лесни!

Преценяваме възможностите си, съпоставяме ги спрямо целите си и избираме опцията, която ще ни донесе най-много ползи.

Лесно, нали?

Всъщност, нищо не е толкова просто. Хората имат различна мотивация, използват различни начини за вземане на решения и имат различни гледни точки, които оформят начина, по който ще изберат едно или друго.

Но как да вземаме по-добри решения?

Ето 6 факта за вземането на решения, които може би ще са ви интересни и полезни.

 

Вземайте по-малко решения, за да запазите енергията си за важните.

Бившият президент на САЩ Барак Обама, в интервю за Vanity Fair, споделя: „Трябва да премахнете от живота си ежедневните проблеми, които поглъщат прекалено енергия… Ще видите, че нося само сиви или сини костюми. Опитвам се да огранича решенията. Не искам да вземам решения какво ям или обличам. Защото имам твърде много други решения, които да взема. Трябва да фокусирате енергията си за вземане на решения. Трябва да се рутинирате. Не може да пропилявате деня си, разсеяни от незначителни дилеми.”

Но Обама далеч не е единствената известна  личност с този подход. Някои от най-влиятелните личности в света гледат на модата като нещо, за което не си заслужава да си губият времето. Марк Зукърбърг е известен със своята сива тениска, която носи всеки ден. Дийн Камен, изобритетеля на Сегуей, винаги е облечен с дънкова риза, дънки и ботуши. Стив Джобс ще остане завинаги в съзнанието ни облечен с черно поло, сини дънки и спортни обувки New Balance.  Дори и Алберт Анщайн е имал характерно облекло.

 

Лошите решения идват когато сме уморени.

Независимо дали се храните здравословно и спортувате редовно, ако сте имали дълъг ден или сте уморени, вероятността да предпочетете пица за вечеря пред телевизора, вместо да хапете салата и да отидете на фитнес или разходка е голяма. Умората влияе върху качеството на нашия избор. Ето защо е много по-лесно и ефективно да вземате решения сутрин.

 

Полът има значение при вземане на решение под стрес

Под напрежение жените са склонни към по-безопасни решения, а мъжете към по-рискови. „Мъжете под стрес искат да избягат, да изпуснат парата или да имат място за себе си.

Жените под стрес са склонни да активират системата за привързване и да освободят повече от хормона окситоцин, който е свързан с чувство на любов, спокойствие, защита и безопасност. Жените обикновено искат да говорят с приятели, за да се успокоят.

Жените имат по-висока продължителност на живота в повечето страни, където има равен достъп до медицински грижи. Една от хипотезите е, че реакциите на мъжете на стрес (които включват агресия, социална изолация и злоупотреба с вредни субстанции) ги излагат на риск от неблагоприятни последици, свързани със здравето. За разлика от тях, реакциите на жените на стрес, включват обръщане към социални източници за подкрепа – приятели и семейство.

 

Колкото по-голям е изборът, толкова по-трудно взимаме решение

Прост пример, посещавате голям сайт за обувки с над 10000 модела, с намерение за покупка. Задавате филтри с мисълта, че изборът ще ви отнеме не повече от 15 минути. След 60 минути скролване и празна кошница се ядосвате и излизате от сайта.

Истината е, че ако бяхте посетили сайт с по-малко артикули, със сходни цени и характеристики щяхте да стигнете до избор много по-рано.

Разнообразието ни привлича, но стигне ли се до избор, колкото повече опции имаме, толкова по-трудно вземаме решение.

По-малките групи правят по-добър избор.

Проучване от 2014 г. на изследователи от университета в Принстън установява, че колкото по-малка е дадена група, която трябва да вземе решение, толкова по-вероятно е групата да направи правилен избор. Това е така, защото груповите решения се вземат въз основа на два вида информация: корелирана (факти или обстоятелства, приети или известни на всички членове на групата) и некорелирана (факти, възприемани или известни само от някои членове на групата). Те са еднакво важни, но колкото по-голяма е групата, толкова по-вероятно е корелираната информация да надвишава некорелираната информация.

Крайните срокове ни карат да вземаме решение по-бързо

Всички сме виждали рекламни съобщения, които ни приканват да побързаме с дадена покупка или абонамент, защото или ще свърши промоционалният период, или ще се изчерпят количествата.

Защо търговците отправят тези съобщения към нас?

Защото харесва ни или не, ние сме склонни по-често да правим емоционални избори отколкото логични.

Но не си мислете, че крайните срокове са нещо лошо, напротив, често те са ни от полза, особено в личен и професионален план, защото ни помагат да си свършим задачите. Те са тези, които ни карат да се движим напред, мотивират ни да правим нещата по-бързо и ни помагат да постигаме по-добри резултати.

**********

Ако търсите хотел и ресторант в София, със сигурност изборът е голям и може би труден….

Но избирайки Арт Хотел Симона и Ресторант Симона ви гарантираме едно – този избор ще бъде ПРАВИЛНИЯТ!

До скоро!