Арт хотел „Симона” посреща своите артистични гости за девето издание на ‘Панаир на куклите” 2016

Арт хотел „Симона” посреща своите артистични гости за девето издание на ‘Панаир на куклите” 2016

От 16 до 22 септември 2016 г. София ще е отново домакин на деветото издание на Международния фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите”.

Фестивалът се организира от Столичен Куклен Театър и Столична община с подкрепата на Министерство на културата, АКТ-УНИМА България и Съюз на артистите в България.
За целия екип на Арт Хотел „Симона”, София това е едно невероятно събитиe, напълно в унисон с артистичната атмосфера и визия на хотела. Щастливи сме, че ще бъдем по някакъв начин част от този колоритен и цветен фестивал, който в рамките на няколко топли септемврийски дни ще пренесе магичния и приказен свят на кукленото изкуство при нас.

Фестивалът е един от най-престижните европейски и световни издания за уличен и куклен театър. Формата включва театрални спектакли за деца и възрастни, улично шоу, клоунада, улични музиканти и други съпътстващи събития. В програмата са включени и представления на трупи от Италия, Франция, Полша, Словения, Хърватия, Сърбия, Испания, Чехия, Белгия, Грузия, Израел и САЩ. За първи път в България ще бъде показано цирково вариете от трупата на Circo Paniko – Италия. На новооткрития парк „Възраждане“ (зад МОЛ София), който е само на 15 мин от Арт Хотел „Симона”, зрителите ще могат да гледат в истинска циркова шатра, спектакълът „Gran Paniko Al Bazar“
Спектакли ще има на сцената на Столичен куклен театър, зала ДНК в НДК, Младежки театър „Николай Бинев“, Театър „Българска армия“, зала 4 на НДК.
Деца и възрастни ще мога да се насладят на изкуството на актьори и музиканти, акробати на кокили и уникални светещи LED барабанисти и това са само част от уличните спектакли, които зрителите ще могат да видят по бул. „Витоша“, градинка НДК, Южен парк, Градинка „Кристал“, парк „Заимов“, Докторска градина, Градска градина и други пространства.
Като участници във фестивала са поканени и български театрални трупи на Държавен Куклен Театър Варна, Държавен Куклен Театър Видин, Държавен Куклен Театър Сливен, Драматично-куклен Театър Пазарджик, Театър Ателие 313, ЖАР Театър, Столичен Куклен Театър, Театър Играчко Плачка.
За любителите на сценографията и художественото майсторство в света на театъра също ще има изненади. В рамките на фестивала (в зала ДНК на НДК) ще бъде открита и специализираната сценографска изложба „70 години художници и кукли“, която ще представи работата на сценографи и художници, работили в Столичен куклен театър от неговото създаване до наши дни.
По време на фестивала ще имаме и рожденик и това е Столичен куклен театър, който празнува своя 70-ти рожден ден. Това ви гарантира още повече изненади и незабравими емоции за всички малки и големи зрители!

В свободните си минути и часове ние ще сме някъде там, в салона или на уличните им изяви. Ако по това време и вие сте в София, ще се видим във вълшебния свят на куклите! 