Local time: 02:20 am

Адрес: бул. Инж. Иван Иванов № 10

5.6 км. от центъра на София

+359-885-259-098

* Best Price Guarantee
+
РезервирайCLOSE
Image

Честит празник на славянската писменост

Предвид ситуацията от последните месеци, сигурни сме, че всички са имали достатъчно време да помислят по темата ‚Колко е важно да бъдеш грамотен‘. И в деня на славянската писменост няма как пак да не го подчертаем и да благодарим на Солунските братя Кирил и Методий за възможността да пишем на наш собствен език!

Малко история

24 май (Денят на славянската писменост) е празникът, който се чества най-дълго в близката ни история. Смята се, че за първи път е отбелязан през 1813 г. в Шумен, защото са открити свидетелства за това в арменска летопис от същата година. За официален старт обаче се приема тържеството на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Пловдив.

Денят не е случайно избран – това е общият църковен празник на двамата светии Кирил и Методий. По-късно на 11 май започва да се отбелязва църковният празник, а на 24 май – светският.

А кои са братята Кирил и Методий?

Сигурни сме, че повечето българи са наясно с отговора, защото в училище ни го повтарят достатъчно често. Но ето и малко подробности.

Двамата са родени в Солун – Методий през 810 г., а брат му Кирил през 827 г. Баща им Лъв бил високопоставен военен управител, но умира твърде млад. Затова грижата за семейството поема неговият брат Теоктисто, който бил висш държавник във Византиската империя. Момчетата получават много добро образование, а заради своята начетеност бързо се открояват сред останалите.

Кирил става преподавател в Магнаурската школа, а Методий – игумен в манастира Полихрон. Съдбата обаче има по-сериозни планове за тях и през 855 г. по-малкият от двамата създава първата славянска азбука – глаголицата. С нейна помощ братята тръгват да популяризират християнството.