Local time: 07:03 am

Адрес: бул. Инж. Иван Иванов № 10

5.6 км. от центъра на София

+359-885-259-098

* Best Price Guarantee
+
BOOK NOWCLOSE
Image

Да боядисаме великденските яйца!

Още в началото на християнството, първите християни са  приемали червения цвят като символ на възкресението. За това червеното яйце е знак за възкресението на Христос. То символизира неговата кръв пролята по време на разпятието.

Традицията

Според християнската традиция Мария Магдалена се е явила пред тогавашния римски император с думите “Иисус Възкръсна”. Императорът отговорил “Ако Иисус беше възкръснал, това яйце което носиш щеше да е червено!” и то веднага станало червено. За това, често Мария Магдалена е иконостасвана с червено яйце ръка.

Ние сме това което сме благодарение на традициите, които нашите са родители, баби и дядовци са ни предали. Именно, за това традициите трябва да се почитат и уважават и предават от поколение на поколение.

По традиция яйцата се боядисват днес на Велики Четвъртък, но повечето от нас ще ще изберат да боядисат великденските яйца в събота.

Ако сте купили красиви, но синтетични бои, може би тази информация ще ви бъде интересна.

 

Красиво и НЕбезопасно

Традицията за боядисване на великденски яйца е жива и се предава напред през поколенията, но и напредъкът на науката е оставил своя отпечатък.

Ако преди десетилетия нашите баби са боядисвали яйцата с естествени багрила, то майките ни ги боядисваха със синтетични оцветители.

Красиво ли е? О, да! Но безопасна ли е тази техника? Тук отговорът няма да е толкова категорично положителен.

Много от вас ще попитат „Какво толкова, нали се боядисва само черупката?“

Черупката на яйцето е пореста и много от веществата се просмукват в белтъка на свареното яйце. При варене по черупката се образуват микропукнатини, които също допринасят за проникването на оцветители в яйцето. Когато докосваме яйцето, често от боята остава по кожата на ръцете ни.

Когато нещо изглежда безобидно и в малки  количества, сме склонни да го пренебрегнем, а всъщност може да провокира имунен отговор на организма.

Ето списък с някои от най-популярните оцветители, които не са толкова безопасни, колкото си мислим:

Е102  Тартразин – изкуствен оцветител – жълто-оранжев цвят. Приготвя се от въглищен катран. В комбинация с Е133 (синьо) се използва за постигане на зелен цвят.

Е102 е опасен за здравето. Той е канцерогенен, може да предизвика кожни проблеми, астма, главоболие, нарушения на нервната система и психиката. Опасен и за хора с установена алергия към аспирин.

Забранен е за употреба в Австрия и Норвегия, но не и у нас. В България е разрешен за употреба в определени храни. Използва се в сладкарството, при производството на безалкохолни напитки, сладка, мармалади и други.

Е122 – Кармазин (азорубин или кармоизин). Използва се за получаване на червен цвят. Забранен в Австрия, Норвегия и Швеция. Предизвика алергии и обриви. Използва се за оцветяване на марципани, конфитюри, плодови млека, кафяви сосове и червени напитки.

Е132 – Индиготин – Използва се за получаване на син цвят, а в комбинация с други цветове на кафяво, черно, виолетово и зелено. С него се оцветяват различни безалкохолни напитки и сладкарски изделия, като торти, кексове, сладолед и други.

Може да предизвика задух, алергични реакции и главоболие.

Е133 – синьо – използва се за получаване на син цвят. В комбинация с жълт оцветител се получава зелен цвят, а с червен – лилаво-виолетов. Веществото се синтезира от въглищен катран. Използва се като добавка в производството на пюрета, мармалади и желета, сладоледи, алкохолни и безалкохолни напитки, сосове и подправки. Използва се още във фармацевтиката, козметичната и текстилна промишлености.

Може да предизвика алергични реакции или астматичен пристъп. Абсолютно забранен е за употреба от хора с алергия към аспирин.

Както виждате красивото е и опасно.

Ако не желаете да ползвате синтетични оцветители винаги има алтернатива – натуралните оцветели. В последно време те са все по-популярни и модерни, а всъщност това е начина на багрене от нашите баби и прабаби.

Но така е във всяка сфера от живота ни, всичко модерно е позабравено старо.

Красиви великденски яйца с натурални багрила

За да получите хубави наситени цветове трябва да използвате яйца с бели черупки. При багренето с естествени материали има две основни техники – да сварите яйцата заедно с багрилото за 10 минути или да потопите предварително сварено яйце в топла отвара за около 30 минути до 2 часа, зависи колко наситен цвят искате. Отварите се варят около 20 минути.

№1 Керемидено червено – Люспи от червен лук

 

Сварете обелките на 5-6 глави червен лук в 500 мл. вода. Оставете отварата да се охлади, но да е топла и потопете сварените яйца за 1-2 часа. Проверявайте ги, за да не станат кафяви.

Ако не ви се чака толкова дълго можете директно да сварите яйцата с обелките, но цветът ще е наситен, към кафяв.

Цветовете, които получих, като използвах и двете техники напълно ме удовлетворяват. Като грешка отчитам това, че сварените яйца престояха доста часове в отварата и цветът се получи много тъмен. Следващият път ще ги проверявам по-често, за да постигна по-светли цветове.

№2 Оранжево – Люспи от кромид лук

Тук процедурата е същата както при червения лук, но пак трябва да внимавате да не престоят яйцата твърде дълго в отварата, защото ще станат кафеникави.

№3 Жълто –  куркума

В 500 мл. вода поставяте 2 супени лъжици куркума. Имате отново два варианта – 10 минути варене заедно с яйцата или след като сварите яйцата да ги поставите в отварата за 2 часа.

№4 Червено – Брош

Брош е билка и се използва за лечение на проблеми с пикочната система. Можете да си я набавите от билкова аптека. За приготвяне на отварата поставете 2 супени лъжици билка в 500 мл. вода. Отново или варите яйцата за 10 минути или оставяте сварените яйца за около 20-30 минути. Ще постигнете плътен червен цвят.

№5 Синьо – Горска боровинка

В 400 мл. вода, добавяте 4 супени лъжици диви горски боровинки. Отново изборът е ваш – 10 минути варене в боровинките или потапяне на яйцата за 1 час.

Както виждате боядисването с естествени оцветители не е сложен процес. Съставките ги има във всяка кухня, може би боровинките за рядкост, но със сигурност не се изискват специални умения, а малко повече време.

Ако нямате толкова часове има ще една техника, която е напълно безопасна за вас, а резултатът е красиви, пъстри яйца

№ 6 Декупаж

Декупажът е техника на лепене на салфетки, обикновено върху бяла повърхност.

Сварете бели яйца. Изберете най-красивите шарени салфетки, които имате. Разделете ги, така че да остане само един пласт, този с картинките, отрежете марки фрагменти – цветя или фигурки и ги залепете с четка върху свареното и охладено яйце. Движението на четката е от средата на салфетката към външните крайчета. За „лепило“  използвате суров белтък. След като изсъхне, минете още един пласт белтък за гланц. Готово!

Надяваме се тези съвети да са ви бели полезни и с нетърпение ще очакваме да споделите с нас красивите си великденски яйца.

Целият Екип на Арт Хотел Симона от сърце ви желае светли и благословени празници!