Local time: 06:04 am

Адрес: бул. Инж. Иван Иванов № 10

5.6 км. от центъра на София

+359-885-259-098

* Best Price Guarantee
+
BOOK NOWCLOSE
Image

Пет храни носещи имената на реални личности (СНИМКИ)

Всички обичаме да хапваме вкусна храна, но знаете ли, че някои от най-известните храни по света носят имената на реално съществуващи личности? Нека да направим едно вкусно пътешествие!

 

Мелба

Почти няма ресторант, в чието меню да не фигурира мелбата. Но каква е историята на този десерт?

Създателят на мелбата е Огюст Ескофие (1846-1935), определян като цар на готвачите и готвач на царете. Той е смятан и за бащата на модерната кухня.

Ескофие работел в хотел Савой, любимо място на голямата австралийска оперна певица Нели Мелба (сценичното ѝ име идвало от родния ѝ град Мелбърн). Знаейки за Ескофие и уважавайки таланта му, един ден тя му изпратила покана за операта „Лоенгрин“, в която участвала. Поласкан от честта, която му оказала голямата прима и вдъхновен от лебеда в първото действие на вагнеровата опера, Ескофие сервирал праскови върху легло от ванилов сладолед и пюре от малини. След това ги поставил в сребърен съд, между крилата на лебед от лед, покрит със захарен памук!  Десертът носел името „Мелба“, разбира се. И така посрещнал оперната звезда. Малко е да се каже, че всички били възхитени от новаторския десерт, а вестниците отразили това произведение като шедьовър в кулинарията.

Пица Маргарита

Да, и тази пица присъства в менюто на всяка уважаваща себе си пицария.

Според легендата, през 1889 г. италианският крал Умбрето I и кралица Маргарита Савойска посещават Неапол и това променя историята на пицата, защото до този момент пицата е била храна за бедното население. Кралицата искала да посети най-добрия ресторант в града и да опита имено пица. Кралският готвач предложил ресторанта на Еспозито – “Pizzeria di Pietro”.

Еспозито приготвил не една, а три пици за кралското семейство – обикновена, с чесън и с аншоа. Кралицата харесала тази с моцарела, босилек и свежи домати и нейна чест Рафаеле Еспозито кръщава пицата Маргарита. След като кралската двойка напуска града, името на Еспозито става още по-популярно. Според Еспозито, самата кралица пише писмо до него, в което му благодари за прекрасната пица.

Тази пицария работи и до днес в Неапол под името “Бранди”, а писмото стои на показ, подписано от Камило Гали, един от придворните на кралицата.

И до днес има спорове за автентичността на историята и писмото, но това едва ли ще промени отношението ни към най-популярната и предпочитана пица в света.

Клементина

Този цитрусов плод е познат на всички и често е наричан „мандарина“ макар и неправилно. Клементината е хибрид между портокал и мандарина, който няма семки, малко по-голяма е от мандарината, по-лесно се бели, но не е толкова сладка. Така че, ако чуете  някой да ви предлага мандарина без семки, не е мандарина, а хибридът клементина. Клементината зрее поне месец по-рано от мандарината, за това е вероятно да си купите първо нея.

Плодът е кръстен на откривателя си Père Clément Rodier, френски монах, живеещ в Северна Африка в началото на 20 век. Твърди се, че или е открил естествена мутация на мандариновия портокал, който е отглеждал, или е създал хибрид между мандарина и севилски портокали.

Коктейл Шърли Темпъл

Най-популярният безалкохолен коктейл в света носи името на най-популярното дете-актьор от Златната епоха на Холивуд – Шърли Темпъл. Тя е най-младият носител на Оскар в историята на наградите, получава своята статуетка, когато е едва на 6 години.

Не е сигурно кога за пръв път някой е решил да направи коктейла и да го кръсти на Шърли, но според една от историите това се е случило, защото малкото момиче много е искало да пие коктейли с родителите си, но не са ѝ позволявали, защото по това време не е имало безалкохолни коктейли.  И така, един барман забърква сладък, безалкохолен коктейл за малката Шърли, който носи името „Шърли Темпъл“ и  до днес.

Интересен факт е, че самата Шърли никога не е харесвала вкуса на твърде сладкия коктейл, а още по-малко, че напитката носи нейното име. През 1988 г., когато се появява идеята за масово производство и бутилиране на коктейл “Шърли Темпъл”, актрисата категорично отказва и дори  завежда дело. Аргументът й е,  че “единственото, което една звезда наистина притежава, е собственото си име“ и така не се стига до масовото производство на този популярен коктейл.

Торта Павлова

Ако не сте опитвали досега торта „Павлова“ се изпуснали и то много!

Леката, нежна и ефирна торта носи името на още по-ефирната и нежна руска прима балерина Анна Павлова.

Оригиналната рецепта  е семпла – целувчени блатове с бита сметана и плодове.

Интересното е, че за авторството на  оригиналната рецепта Австралия и Нова Зеландия спорят от почти един век, та до днес.

Новозеландците твърдят, че през 1926, когато балерината Анна Павлова отсяда в хотел Уелингтън, главният готвач приготвя десерт в нейна чест, който да е ефирен като нея.

От своя страна, австралийците претендират, че когато през 1929 Анна Павлова посещава страната е помолила главния готвач на един от хотелите да приготви нещо леко за десерт. След дълги експерименти се ражда едноименната торта.

Не знаем кой е прав в спора, знаем само две неща – че истината е някъде там, и че торта Павлова един от любимите ни десерти!

**************************

Ако сте любители на изкусителните десерти, то Ресторант Симона е вашето място!

При нас ще се насладите на вкусни домашно приготвени десерти всеки ден!