Local time: 03:49 pm

Адрес: бул. Инж. Иван Иванов № 10

5.6 км. от центъра на София

+359-885-259-098

* Best Price Guarantee
+
BOOK NOWCLOSE
Image

Дом на виното в София – едно незабравимо приключение в деня на виното и любовта!

Остава точно един месец до празникът на виното и любовта, и  да се разгори „спорът“ дали да празнуваме Трифон Зарезан или Свети Валентин. За нас спор няма! Защо да не съчетаем и двете – винено приключение и романтична вечер в София!

Софийският край не се слави с репутацията на винарски край, но все пак има едно място в София, което ценителите на виното ще искат да посетят.

Домът на виното е разположен в централната градска част на София и се намира в избата на Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки. Това е най-старата и единствена винарска изба на територията на София.

След Освобождението на това място е изградена пивоварна фабрика „Павлово“, а в градината на пивоварната е имало прохладна бирария, която е била любимо място на известни писатели и поети. От 50-те години на 20-ти век в сградата на пивоварната се се намира Институтът по винарска промишленост, а в подземната част на сградата е изградена винарска изба.

Днес в Дом на виното в София се пазят бутилки вино от реколти отпреди 70 години. На едно място са събрани повече от 150 вида вина и алкохолни напитки, които дори можете да дегустирате. В Дом на виното се органицират и дегустационни семинари, ръководени от енолози.

Може би се питате какво е енология?

Енологията е наука за виното, а енолог е човекът, който разбира, разпознава и произвежда вина. Не бъркайте енолог със сомелиер, защото освен да коментира, разпознава и характеризира вината, да позвава целия жизнен цикъл на вината, енологът трябва да умее и да ги произведе и то така, че те да стават по-добри и по-добри.

Адресът на Дом на виното е бул. „Цар Борис III“ № 134, входът е през цигарената фабрика от страната на  ул. „Гусла“, срещу висшето училище по застраховане. Необходимо е предварително записване на тел. 02/ 818 49 50.

Цена на посещение на Дома на виното – 5 лв. (тази сума може да се използва за покупка от магазина на музея), има и различни варианти за посещение с дегустация.

Ако това приключение не е достатъчно, можете да направите вечерта още по-незабравима, като направите резервация в Арт Хотел Симона и се насладите на изкушаващите празнични предложения на шеф Ангелов в Ресторант Симона.