Local time: 04:58 am

Адрес: бул. Инж. Иван Иванов № 10

5.6 км. от центъра на София

+359-885-259-098

* Best Price Guarantee
+
РезервирайCLOSE
Image

Що е то еластичен турски сладолед

С какво свързваме лятото, освен с плаж и море?! Разбира се, със сладолед. И понеже започна най-горещият месец в годината ще ви предложим интересен сладолед за разхлаждане. Не е най-популярният по нашите географски ширини, но пък е доста интересен, така че истинските ценители на студеното сладко изкушение ще го оценят подобаващо. Но в случай че се притеснявате за фигурата си, съветваме ви да не прекалявате, защото е доста калоричен.

Героят в рубриката ни „Вкусно“ тази седмица е Еластичен турски сладолед – дондурма. Често срещан е южната ни съседка Турция, както и в Азербайджан. Смята се, че произлиза от района на турския град Кахраманмараш (шестият по големина в страната). По-интересна обаче е консистенцията на десерта – еластичната текстура, комбинирана с уникален аромат.

 От какво се приготвя дондурма?

От мляко, захар, салеп (брашно от грудката на дива орхидея) и мастика*. Истинската мастика обаче често се замества с глюкоза, за да се намалят производствените разходи.

*На български език не е съвсем ясно как  точно се превежда въпросната съставка, защото можете да я намерите като мастика, мастик и мастиха. Става въпрос обаче не за познатата алкохолна напитка, а за смолист сок от мастично дърво, родом от Гърция. Предлага се в магазините за специализирани подправки.

Други сладоледи с мастика

  • Гръцки сладолед – обикновено е с най-добър вкус заради високото качество на мастиката;
  • Арабски сладолед (буоза) – влакнест и еластичен; много лепкав, заради което се топи по-трудно в арабските страни.
  • Турски сладолед (дондурма) – много по-труден за приготвяне и доста по-тежък от арабския вариант; много калоричен е заради факта, че е много сладък и е с тежък крем.

Любопитно за дондурма

  • Яде се с нож и вилица, защото е много твърд.
  • В миналото хората, които живеели в планините, го приготвяли със сняг, козе мляко, мастика и прах от орхидеи.
  • В югоизточна Турция е по-твърд и лепкав заради праха от орхидеите, които растат там.

Как да си го приготвим разтеглив турски сладолед у дома?

Продукти:

  • 4 ч.ч. по-мазно мляко;
  • 1 ч.ч. захар;
  • 1 с.л. салеп (*не е най-лесното нещо за намиране у нас, но не е и невъзможно);
  • 1 с.л. ванилия.

Начин на приготвяне:

Смесваме сухите съставки в голяма купа, а млякото затопляме на котлона като по малко добавяме сухите съставки. Важно е всичко да е много добре смесено и да разбъркваме постоянно. Когато се сгъсти като пудинг, трябва да намалим градусите възможно най-много и продължаваме да готвим така още 30-40 минути.

След като тази вкусотия изстине, прехвърляме в друг съд и слагаме във фризера за 30 минути. После изваждаме и с вилица разтягаме сместа за около 2-3 минути. Пак прибираме на студено, а след още половин час повтаряме процедурата с разтягането. Правим това 3-4 пъти, след което прехвърляме сладоледа в съд с плътно затварящ се капак и го оставяме в камерата за 5 часа. После вече можете да се радвате на прекрасния му вкус.

А ето и още един вариант за приготвянето на дондурма:

*******************************************************

Ако и вие сте сред ценителите на интересните кулинарни предложения, заповядайте в ресторант “Симона”, за да се насладим заедно на магията на това изкуство. Нямаме дондурма, но пък предлагаме изобилие от други вкусотии, така че няма да съжалявате.