Local time: 08:09 pm

Адрес: бул. Инж. Иван Иванов № 10

5.6 км. от центъра на София

+359-885-259-098

* Best Price Guarantee
+
РезервирайCLOSE
Image

Световен театър в София 2019

Между 2 – 13 юни в София ще се проведе 13-тото издание на платформата „Световен театър в София“.

Големият акцент в програмата е Щедростта на Тавита“ – първи сценичен спектакъл на Ян Фабър и неговата компания „Трублейн“, гостуващ  на българска сцена, на 6 юни от 19.30 часа в Сатиричен театър „Алеко Константинов”.  През последните 30 години Ян Фабър се утвърждава като един от най-значимите артисти на съвремието. Той работи в сферата на театъра, танца, визуалните изкуства и пърформанса, като всяка негова творба разширява границите на изкуството. Той е единственият съвременен артист със самостоятелна изложба в Лувъра, а сценичните му творби са представяни на най-големите международни сцени и фестивали по света като Авиньон, Биенале на Венеция, БИТЕФ, Импулстанц и мн.др.

„Щедростта на Тавита“ е част от поредица сола, които Ян Фабър създава за отделни изпълнители, с които е работил. Той ги нарича  „войни на красотата“ и в спектаклите представя някакво тяхно изключително качество. На сцената излиза енергичният и харизматичен млад италианец Матео Седда. Облечен като фокусник и с позлатени устни той танцува под страховито надвиснали над главата му висящи игли.  Спектакълът е вдъхновен от библейския разказ за Тавита. Тя била известна със своята щедрост и шиела дрехи за бедните. Умира от неизвестна болест, но апостол Петър я възкресява. Чрез ритуала на танца Матео Седда се опитва да достигне до по-интензивно състояние на съществуването.

13-тото издание на Световен театър в София ще бъде открито на 2 юни от 19:00 ч. в “Младежки театър” с изцяло мъжкия актьорски състав на „Макбет“ по Шекспир на режисьора Алесандро Сера и неговата компания от Сардиния „Театроперсона“. През 2017 г. спектакълът печели престижната театрална  награда „Юбю“, както и наградата на италианската театрална критика за „най-добро представление“. Следва прожекция в Дом на киното” на 8 юни от 19:00 ч. на отличения със „Златна маска“ „Онегин“ по Пушкин от вундеркинда на съвременния руски театър – младият руски режисьор Тимофей Кулябин. Следват два необикновени танцово-театрални спектакъла на сцената на Театър „Азарян“ в НДК: „Хуманоптер“ от Франция, съчетаващ жонглиране и танц (11 юни, 19:00 ч) и „Глухарче“ от Гърция на хореографите Ханес Ланголф и Ермира Торо, работили с легендарната танцова компания DV8 Physical Theatre. Финалът ще бъде поставен на 13 юни от 19:00 ч. в “Младежки театър” с гостуването на Национален театър – Скопие със зрелищната и модерна постановка върху класическата „Чайка” от А. Чехов.

Всички спектакли са с превод на български и английски език.

Билетите са в продажба на касите и уебсайтовете на домакините: Сатиричен театър „Алеко Константинов”, Театър „Азарян“ – НДК, Младежки театър „Николай Бинев“, Дом на киното.

„Световен театър в София“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. Реализира се в партньорство с Френски институт, Италиански културен институт в София, Фондация „Америка за България”, Британски съвет.

 

[foogallery id=”12183″]


Ако сте решили да посетите София в периода 2-13 юни за “Световен ден на театъра”, можете да отседнете в Арт Хотел Симона***. Нашата атристична обстановка ще допълни Вашето театрално усещане.

За контакти и резервация:

гр.София, бул.Инж. Иван Иванов № 10
Рецепция: +359 885 259 098; +359 2 478 04 01
WhatsApp/ Viber: +359 885 259 098
e-mail: simona.central@abv.bg