Local time: 06:37 am

Адрес: бул. Инж. Иван Иванов № 10

5.6 км. от центъра на София

+359-885-259-098

* Best Price Guarantee
+
РезервирайCLOSE
Image

Спорното начало на бургер манията

Бургерите определено са сред топ храните, с които свързваме Щатите и това не е случайно. Оттам тръгва манията по хамбургерите и постепенно залива целия свят. Теориите по въпроса на кого точно му хрумва за първи път гениалната идея да сложи парче месо между две хлебчета обаче са цял куп. Затова нека проследим историята на „любимата храна на Америка“.

Има ли връзка с Хамбург?

За съжаление, никой не може да каже кой точно е изобретил бургера, поне не със 100-процентова сигурност. Според някои изследователи първият хамбургер е направен от Ото Куасе някъде към 1869 г. в Хамбург, Германия. Наречен е Rundstück warm („топло хлебче“) и много германски емигранти хапвали именно това по пътя си към Америка.

Други специалисти са категорични, че хамбургерът тръгва от САЩ през 1900 г. от датски имигрант в Ню Хейвън, Кънектикът. Съществуват и твърдения, че все пак има връзка със Стария континент. Някои изследователи смятат, че германски емигранти пренасят традицията на приготвяне на кълцано месо от добро говеждо, оформено като плочка. Именно хамбургското говеждо в миналото се смята за едно от най-добрите и се продавало много скъпо извън родния си регион.

Концепцията за бургера обаче идва доста по-късно. Първоначално говеждото в стил „Хамбург“ (смляно или нарязано на кубчета, съчетано с чесън, лук, сол и черен пипер, изпечено на скара или пържено на тиган) започва да се предлага в ресторантите. Доказателство намираме в менюто на ресторанта на хотел Delmonico в Ню Йорк от 1837 г., в което имало „хамбургско кюфте“ за цели 10 цента.

Революцията на бургера

Големият интерес тръгва от изложение във Филаделфия през 1876 г., когато германските ресторанти раздат кюфтета на хиляди клиенти. След това всички започват да го търсят, при това не само в германските ресторанти и така попада дори в готварските книги – Mrs. Lincoln’s Boston Cook Book през 1884 г.

Смята се, че стекът за пръв път е сложен между два резена хляб по време на индустриалната революция от работници във фабриките. След това влиза в менютата на крайпътните заведения до Втората световна война, когато започва недостиг на месото. После хамбургерът става част от предложенията на заведенията за бързо хранене, а с идването на новото хилядолетие се превръща в кулинарна „звезда“ за много реномирани ресторанти.

**********************************

Ако ви се хапва нещо вкусно, но предпочитате някой друг да го приготви, ние имаме чудесно решение за вас. Кулинарните експерти на ресторант Симона ще ви изкушат с някоя вкусотия, а от вас остава само да се насладите на удоволствието от чудесната храна. Очакваме ви!