Local time: 05:20 am

Адрес: бул. Инж. Иван Иванов № 10

5.6 км. от центъра на София

+359-885-259-098

* Best Price Guarantee
+
РезервирайCLOSE
Image

Непознатата София: Палеонтологически музей в Софийския университет

Темата за динозаврите и изчезналите видове е сред най-любопитните за децата, но трябва да признаем, че е не по-малко интригуваща и за възрастните. Когато става въпрос за палеонтология обаче, като че ли у нас не сме достатъчно запознати и много хора дори не знаят, че има такива музеи на крачка от тях. Един такъв е палеонтологическият музей в Софийския университет, който сме избрали да представим в рубриката „Непознатата София“.

История на музея

Под купола на Северното крило на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ вече почти 70 години се крият тайните на далечните геоложки епохи. Мястото е създадено през 1956 г., но не е сред популярните обекти за посещение от туристите. Причината за това обаче не е фактът, че няма какво да покаже, а нестандартното разположение.

Идеята за музея тръгва от именития български геолог проф. Георги Златарски, който оформя първата палеонтоложка колекция в края на 19 век. В началото на следващия век пък са закупени изключително ценни и богати колекции и така постепенно този храм на знанието започва да се развива и дообогатява. В сегашния му вид е подреден през 1965 г. и към момента колекцията с материали, събирани в хода на научно-изследователската дейност, надхвърля 15 000 образеца. Сред тях има огромен брой фосили, скални образци и карти от България и съседните територии.

Какво ще видим там?

Централното място е за гордостта на палеонтолозите – реставриран скелет на род Дейнотериум* с внушителните размери от 7 метра дължина и 4.20 метра височина. И веднага уточняваме, изграден е от автентично запазени кости (повече от 90%). Сред останалите впечатляващи находки са останките на съблезъб тигър, порче, жираф, тапир и маймуна, както и фосилизиран скелет на делфин, открит край Балчик.

Къде се намира?

Адрес: бул. „Цар Освободител“ 15, СУ, Северно крило, ет. 5

Работно време: от понеделник до петък от 10:00 до 12:00 и от 13:00 до 16:00 ч.

 

*Динотерии (дейнотериуми) – изчезнал род гигантски бозайници, родствени на съвременните слонове. Изчезнали са в края на последния ледников период, около 11 000 години пр. н.е. В България е открит добре запазен скелет през 1963 г. в Хасковско.