Local time: 06:53 pm

Адрес: бул. Инж. Иван Иванов № 10

5.6 км. от центъра на София

+359-885-259-098

* Best Price Guarantee
+
РезервирайCLOSE
Image

Непознатата София: Забравената улица „Търговска“

Може би сте чували за безследно „изчезналата“ столична улица „Търговска“. В миналото (по-точно през 19 и началото на 20 век) тя е най-цветущата софийска улица, която сякаш никога не „спяла“. По онова време е една от най-важните търговски артерии, като се предполага, че е така още от самото начало на съществуването на града. За най-древни времена не можем да твърдим с категоричност, но по време на османското робство и през българското Възраждане мястото е доста оживено.

Какво е имало на улица „Търговска“ в София?

Името ѝ казва достатъчно, но все пак ще уточним. Имало е безброй дюкянчета, магазинчета, ателиета. Пред тях от рано сутрин собствениците и търговците започвали деня с чаша ароматно турско кафе, взето от разносвача на кафе (*в миналото тази професия е много популярна, днес в модернизиран вариант можете да срещнете такива разносвачи в Одрин). Там човек можел да си купи всевъзможни неща – общо взето всичко, за което се сети ( от накити, през булчински рокли, пишещи машини, часовници и дори кинокамери).

Къде точно се е намирала улица „Търговска“?

В момента върху нея е част от Министерския съвет и Партийния дом. Започвала е от площад Бански и водела до конака на бейлербея (по-късно Царски дворец). На мястото на сегашния Партиен дом се издигала т.нар. Тетевенски хан, на мястото на ЦУМ пък били няколко от най-известните локали в града – един от тях бил прочутото Македонско кафене, където се събирала македонската делегация.

В този район бил и Чохаджийският хан (известен още от 16 век), в който едно време дубровнишките търговци складирали своите сукна, наречени чохи. Срещу хана се намирала и друга бележита сграда – старият безистен, който стърчал високо над магазинчетата и къщите. Това била продълговата постройка с няколко кубета, а вътре в нея имало малки дюкянчета. В него в миналото се складирали най-скъпите стоки. Там била и изтъкнатата златарска чаршия, предлагала бижута с най-фина изработка.

Какво се случило с улица „Търговска“?

По време на Втората световна война била напълно разрушена от бомбандировките. След това е изготвен нов градоустройствен план, който завинаги заличава улицата. В началото на 50-те години на 20 век попада в рамките на новия централен площад „Ларго“.

**********************************************

Ако имате работа в София и се чудите къде да нощувате, заповядайте в Арт Хотел Симона. Тук ще се погрижим за незабравимото ви преживяване – с дизайнерска стая, вкусна храна, безупречна хигиена, лично отношение и някои други бонуси. Очакваме ви!