Local time: 05:46 pm

Адрес: бул. Инж. Иван Иванов № 10

5.6 км. от центъра на София

+359-885-259-098

* Best Price Guarantee
+
РезервирайCLOSE
Image

Непознатата София: Вила Рустика в кв. Хаджи Димитър

Освен всички добре познати забележителности в нашата прекрасна столица София, тя крие и много други, за които вероятно не сте чували. И няма как да е иначе, като се има предвид преди колко много години започва историята на града. Затова стартираме поредица „Непознатата София“, в която ще ви представяме точно такива места.

Вила Рустика в кв. Хаджи Димитър

Започваме с една късноантична римска вила Рустика (селска вила), по-скоро с останките от нея. Намирала се е в днешния квартал Хаджи Димитър и е най-голямата по площ сред разкритите римски вили около антична Сердика. Подобни има и в кварталите Обеля, Орландовци и Филиповци.

Вилата в кв. Хаджи Димитър е намерена по време на строежа на няколко панелни блока през 1967г. Така започва нейното проучване и е установено, че на мястото е имало шест сгради с жилищно и стопанско предназначение, както и семеен мавзолей. Всичко това се простирало на площ от приблизително 5 декара. Към днешна дата по-голяма част от останките са под жилищната сграда, а достъпни са само тези на мавзолея.

От кога датира тази вила?

Според експертите най-вероятно е съществувала до голямото готското нашествие през последната четвърт на 3 век. Тогава е разрушена и ограбена.

Останките от мавзолея представляват много ценна находка, защото са запазени планът и архитектурните му детайли. Те показват историческото, социалното и икономическото развитие на града през 3 век. Затова обектът е обявен за паметник на културата от национално значение, макар състоянието му да не отговаря съвсем на статута. Така че ако решите да го потърсите, не гарантираме, че ще го откриете, но все пак историята му определено заслужава внимание.

***********************************

А ако имате път към София и се чудите къде да отседнете, изгодните цени, безупречната хигиена и артистичните дизайнерски стаи на Арт Хотел Симона ви очакват.