Local time: 05:02 am

Адрес: бул. Инж. Иван Иванов № 10

5.6 км. от центъра на София

+359-885-259-098

* Best Price Guarantee
+
РезервирайCLOSE
Image

Народният театър – едно от любимите места за снимки

Вероятно ви е направило впечатление колко много снимки на Народния театър „Иван Вазов“ има в социалните мрежи. Няма нищо случайно – това е едно от местата в София, на които хората обичат да се фотографират. И резултатът обикновено е доста впечатляващ, особено през топлите месеци от годината, когато фонтаните пред сградата нанасят финалния щрих на спиращата дъха картинка.

 

View this post on Instagram

 

All times are good times. 

A post shared by Милена Еленкова (@milenaelenkova) on

Холивудска снимка

Пред емблематичната червено-бяла сграда в центъра на столицата ни се е снимала дори и холивудска звезда. Става въпрос за очарователната Нина Добрев, нашумяла с участието си в поредицата „Дневниците на вампира“. Красавицата е с български корени, но има куп почитатели по целия свят и благодарение на нейните фотоси, доста чужденци, които не знаят нищо за България, видяха Народния театър.

Малко история

Определено архитектурата е доста отличителна. Официалното откриване на театъра е на 3 януари 1907 г. Строежът започва през юни 1904 г и е по проект на виенските архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер. Живописното оформление на тавана и стените в голямата зала пък е възложено на известния виенски художник Рудолф Фукс.

“Един млад народ има нужда от облагородяващото въздействие на сцената. Усещайте се не само жреци на изкуството, но и обществени възпитатели. Великолепната сграда не е още театър. Тя ще стане такава, когато бъде одухотворена от играта на актьора”, с тези думи проф. Иван Шишманов, тогава министър на просвещението, посреща трупата на Народния театър в новата великолепна сграда, открита тържествено на 3 януари 1907 г.

За съжаление, на 10 февруари 1923 г. пожар унищожава сградата, затова в периода 1924-1928 г. тече солиден ремонт. Изградена е нова железобетонна конструкция, а от Германия доставят сценична механизация с каквато могат да се похвалят само най-добрите театри в Европа. И така тази техника продължава да работи и до днес и се използва във всяко представление на Голямата сцена.

По време на Втората световна война театърът обаче отново търпи разрушения – в Южното крило, този път заради бомбандировките. След края на конфликта сградата е възстановена и отново отваря врати. По-късно – през 70-те години пак е правена реконструкция, но в общи линии фасадата си остава същата.

Народният театът в цифри

Народният театър „Иван Вазов“ разполага с 3 сцени, а в репертоара му има общо 57 заглавия, които предизвикват интереса на повече от 150 000 зрители годишно. Всеки сезон на трите сцени има над 600 представления и се играят около 10 премиерни спектакъла.

***********************************
Ако сте сред любителите на театралното изкуство и посетите София специално за някое от представленията на Народния театър, ние от Арт Хотел Симона имаме още едно предложение за вас. Заповядайте в нашето арт пространство, за да направим престоя ви в столицата още по-незабравим.