Local time: 01:10 am

Адрес: бул. Инж. Иван Иванов № 10

5.6 км. от центъра на София

+359-885-259-098

* Best Price Guarantee
+
РезервирайCLOSE
Image

Знаете ли как се променя храната по време на готвене

Всеки истински ценител на готвенето и вкусните ястия обожава да провокира кулинарните си умения с различни експерименти. Замисляли ли сте се обаче откога всъщност храната се обработва термично?! Нали не си мислите, че тази идея е хрумнала на хората още с появата им?!

Според някои изследователи готвенето води началото си от преди повече от 2.3 милиона години. Други учени пък твърдят, че първите опити са се състояли преди 40 000 години. И макар че експертите не са на едно мнение по този въпрос, ясно е, че готвенето не е от вчера и с времето се е развивало. Постепенно се появяват различни техники и започват да се използват различни продукти.

В днешно време не е никакъв проблем да открием рецептата и на най-сложното за приготвяне ястие. Благодарение на напредналите технологии (визираме интернет), имаме бърз достъп до стотици статии, рецепти, уроци, игри и различни платфотми на кулинарна тематика.

Как се променя храната по време на готвене?

Ще ви разкрием някои любопитни подробности за това какво точно се случва с продуктите при различните видове топлинна обработка. Например, не е излишно да знаете, че топлината може да унищожи до 20% от витамините в зеленчуците (най-вече важните витамин С, фолиевата киселина и калия). И все пак не изпадайте в крайности, защото някои сурови храни като месо, риба и яйца може да съдържат вредни бактерии. Затоплянето над 70 градуса по Целзий обаче убива повечето бактерии.

Трансформация на продуктите при пържене

Сигурни сме, че не се налага да обясняваме какво точно представлява пърженето. Специалистите са категорични, че е сред най-нездравословните методи за приготвяне на храна. Отразява се неблагоприятно най-вече на хората с чувствителен стомах. Истината обаче е, че резултатът е много вкусен и приятно хрупкав.

Проблем: Когато мазнината се нагрее на висока температура за продължително време, се образуват токсични вещества, наречени алдехиди. Освен това пърженето унищожава до 85% от Омега 3 мастните киселини, които са много чувствителни на високи температури. Това вреди на сърцето, може да предизвика възпаления и увеличава риска от рак и диабет.

Трансформация на продуктите при варене

Един от любимите методи за готвене на хората, за които кулинарията не е особена страст. Защо ли?! Защото определено е най-лесният и бърз начин за приготвяне на храна – нужни са ви само вода и малко сол.

Проблем: Високата температура и голямото количество вода по време на варене разтварят и отмиват водноразтворимите витамини.

Трансформация на продуктите при печене

Още един лесен и същевременно един от най-древните начини за приготвяне на вкусотии. Влагата в храната по време на печене се превръща в пара, която се „комбинира“ със сухата топлина от фурната, за да сготви ястието. И смело можем да кажем, че няма нищо вредно в резултата.

Проблем: Макар методът да не е вреден, дългото време на готвене при висока температура е причина за намаляването на витамин В в печеното месо до 40%. За да предпазите храната поне донякъде е важно никога да не набождате продуктите с вилица при обръщане или опитване, защото така ценните им сокове изтичат.

Трансформация на продуктите при готвене на пара

Парата се образува тогава, когато вряща вода се изпарява и по този начин пренася топлината върху храната. Това е един от най-щадящите методи за приготвяне на хранителни продукти, при който се загубва минимално количество от дори най-нестабилните хранителни вещества като витамин C и фолиева киселина, за които вече споменахме.

**********************************************************

А вие кой метод на готвене предпочитате? В ресторант Симона обичаме да експериментираме в кулинарно отношение и затова не изключваме нито един от вариантите за приготвяме продуктите. За нас е важен здравословният, но и апетитен краен резултат, който да превръща всеки обикновен ден в празник на храната. Заповядайте, за да се убедите!