Local time: 07:28 pm

Адрес: бул. Инж. Иван Иванов № 10

5.6 км. от центъра на София

+359-885-259-098

* Best Price Guarantee
+
РезервирайCLOSE
Image

Храм „Света София“- вход към миналото

Освен храм, „Света София“ е пазител на хилядолетна история в недрата си, наслоявана през вековете.  Той е разположен в центъра на София, между улиците „Московска“ и „Оборище“, гордо стоящ до паметника на незнайния войн и новоиздигнатия паметник на цар Самуил. 

Храмът се намира  в непосредствена близост до храм-паметник „Александър Невски“ и Светия синод.

“Света София” през вековете

 „Света София” е изключително богата на интересни исторически данни.  Църквата лежи върху основите на няколко по-стари храма. През II век на това място са открити следи от римски театър, върху който последователно са построени няколко храма. Църквата в сегашния си вид представлява кръстокуполна базилика,  с нартекс (предверие), три надлъжни кораба и тристенна апсида.
Храмът е най-древната светиня на града от това време и се е разполагала в най-високата част на града. Първият засвидетелстван раннохристиянски храм е издигнат най-вероятно в началото на IV век, малко след издаването на Едикта на толерантността от 311г и Миланския едикт от 313г. Идеята на този храм е била да служи като мартириум или гробищна църква. Следващата по-голяма християнска постройка, чийто под е украсен с красиви римски мозайки, датира от средата на IVвек. Известно е, че тя е седалище на Сердикийския събор през 343 г.
През следващите векове  църквата претърпява редица промени. През VI в. става жертва на набезите на хуни и готи, в резултат на което Юстиниан Велики заповядва базиликата да бъде изградена отново и оттогава до днес носи името на Божията премъдрост.

Съдбата на “Света София” след Османското нашествие е изключително тъжна. Тази светиня е превърната в турска джамия, издигнати са минарета и са унищожени вековни стенописи. През XV в. е разрушена в следствие на земетресение, което сe повтаря и през XIX в. Турците окончателно изоставили храма, след мълва, че Господ се е разсърдил и ще ги накаже. Оттогава до наши дни църквата претърпява няколкократни реставрации.

Некропола  на древна Сердика и подземния музей на църквата “Света София”

В подземния музей на храма се крие истинско културно-историческо богатство за столицата – древния некропол на Сердика, където в продължение на над 2 века (от третата четвърт на II до третата четвърт на IV век) са погребвани жителите на Константиновия град. Каменни саркофази, различни по форма и мащаб в зависимост вероятно от обществения статут на покойника, са разположени на различни нива в истински лабиринт от стълби, коридори и прихлупени галерии, изкопани на ръка от археолозите.

Разкритите гробници са десетки и всяка от тях е различна по форма – полусферични, цилиндрични, масивни и тежки правоъгълни саркофази; зидани гробници. Целият музей е организиран под формата на разходка нагоре-надолу покрай гробниците по остъклени пътеки и стъпала, с художествено осветление и множество информационни табели.

Насладете се на тази древна разходка.

София Ви очаква!

Работно време:

07:00-18:00(зимно работно време);
07:00-19:00 (лятно работно време)

Вход: Църквата няма вход; за катакомбите цената е 6 лв.

Адрес: ул. „Париж 2, София

Как можете да стигнете от Арт Хотел Симона***  до  Църквата “Света София” ?

  • Автобус: № 83 – превоз от спирка „ул.Гюешево“ до „Метро станция „Константин Величков“
  • Метро станция „Константин Величков” -> Посока Младост -> спирка „Софийски университет „Свети Климент Охридски“

[foogallery id=”11772″]