Local time: 10:49 pm

Адрес: бул. Инж. Иван Иванов № 10

5.6 км. от центъра на София

+359-885-259-098

* Best Price Guarantee
+
РезервирайCLOSE
Image

Национален исторически музей

Националният исторически музей e eдин от най-големите и богати исторически музеи на Балканския полуостров. В него се съхраняват над 700 000 паметници на културата, представящи историята на днешните български земи отпреди 8000 години до наши дни. 

В залите на музея са изложени едва 10% от всички тези ценности и паметници. Националният исторически музей е създаден през 1973 г., като първата му експозиция е открита в сградата на Съдебната палата в София през 1984 г. в чест на 1300-годишнината от създаването на българската държава. От 2000 г. музеят се помещава в бившия дом № 1 на правителствената резиденция в квартал Бояна в София.

Основната експозиция на музея е разположена в пет зали: Праистория, Древна Тракия, Средновековие – Първо (VII-ХІ век) и Второ българско царство (ХІІ – XIV век), Българските земи през XV–XIX в. и Трета българска държава (1878 – до наши дни). В колекцията, посветена на праисторията (VII – II хил. пр.Хр.), са представени различни костни и кремъчни сечива, идолни фигурки, украшения и керамика. В друга зала са представени уникалните съкровища от времето на траките. Музеят съхранява и прочутите в цял свят Панагюрско, Рогозенско, Летнишко съкровище, а също и откритото край село Дуванлии съкровище. Тук могат да се видят и многобройните гробни дарове и украшения, разкрити при проучването на могили в цялата страна.

Средновековната история на България е представена в специална зала. Колекцията включва предмети от епохата на Първото (VII-XI в.) и Второто (XII – XIV век) българско царство – накити, монети, декоративна керамика, икони, мощехранителници и др. В друга зала е разказана историята на българските земи през периода на османското владичество (1396 – 1878). Този период от историята на България е разделен на две части – Късно средновековие (ХV – ХVІІ в.) и Българско възраждане (ХVІІІ – ХІХ в.). С различни предмети е представена борбата за църковна и национална независимост, дейността на революционните организации, избухването на Априлското въстание от 1876 г. и освобождението на България през 1878 г.

Повече за историята на страната след Освобождението до 1946 г. посетителите могат да научат в следващата зала. С над 600 експоната е показано развитието на новата българска държава. Специално място е отделено на българските монарси – могат да се видят вещи, принадлежали на царското семейство, множество материални свидетелства от възобновяването на българската държавност (1878 – 1946 г.).
В отделна зала са изложени старинни монети – сред ценните експонати са монети от времето на цар Иван Асен ІІ (1218 – 1241 г.) и цар Иван Александър (1331 – 1371 г.), византийски монети и др.
В етнографската сбирка на музея е направена възстановка на възрожденско училище.
В двора на музея има богата колекция от каменни колони, паметници от различни периоди – гръцки, римски, византийски.

 

[foogallery id=”12119″]


Работно време:

Зимно работно време
(ноември – март) – 9.00 – 17.30 ч.
Лятно работно време (април – октомври) – 9.30 – 18.00 ч.

Входни такси:
За индивидуални посетители – 10.00 лв.
За ученици и студенти – 1.00 лв.
За посетители, от чиито селища и музеи са показани експонати в експозицията на НИМ (партньори на НИМ) – 50% намаление, съгласно сключените договори.

Беседи:
Обзорна беседа: (времетраене – 1 час и 30 минути):
На български език – 15.00 лв.
На чужд език – 30.00 лв.

Беседа за хора със специфични потребности, деца от предучилищна възраст, ученици и студенти:
(времетраене – 1 час):
На български език – 10.00 лв.
На чужд език – 30.00 лв.

Входът е безплатен:
Всеки последен понеделник от месеца.
За униформени войници и хора с увреждания.
За деца в предучилищна възраст.

Преферентни цени:
На 17 септември – Ден на София.
На 1 ноември – Ден на народните будители – входът за учащи е безплатен, за останалите посетители – 1.00 лв.

Транспорт от Арт Хотел Симона*** :
• Автобус № 83 –превоз от спирка „Ул.Гюешево“ до спирка „Бул. Академик Иван Гешов“

• Автобус № 304- превоз до Национален исторически музей