Local time: 06:49 am

Адрес: бул. Инж. Иван Иванов № 10

5.6 км. от центъра на София

+359-885-259-098

* Best Price Guarantee
+
РезервирайCLOSE
Image

Боянската църква „Св. св. Никола и Пантелеймон”

Боянската църква „Св. св. Никола и Пантелеймон” се намира в подножието на Витоша, в софийския квартал Бояна. Тя е един от малкото средновековни паметници на християнското изкуство, достигнали до наши дни и е филиал на Историческия музей.

Църквата е част от Стоте национални туристически обекта и е включена в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1979 г.
Строена е на три етапа: първи – ХІ век, втори – средата на ХІІІ век, и трети – средата на ХІХ век. Източната част на църквата е малка, едноапсидна кръстокуполна сграда с вградени подпори, които формират вписан кръст. Първият живописен слой, покривал изцяло източната част на храма, датира от ХІІ век. През ХІІІ век с дарението на севастократор Калоян и съпругата му Десислава, управлявали Софийска (Средецка) област по това време, е пристроена втората двуетажна част на църквата, която принадлежи към типа двуетажни църкви-гробници. Ктиторският надпис говори за повторното изографисване през 1259 година. Зографите Василие и Димитър, чиито имена са разкрити при реставрационни дейности, полагат нов слой стенописи върху първия в старата част и изписват двата етажа на новата част на църквата.
Боянската църква дължи своята световна известност преди всичко на стенописите от 1259 година, които отразяват изключителните постижения на българската средновековна култура. Всяко от пресъздадените над 240 изображения се отличава с индивидуалност и висока художествена стойност. Портретите на ктиторите – севастократор Калоян и съпругата му Десислава, и на българския цар Константин Асен Тих (управлявал в периода 1257 г. до 1277 г.) и царица Ирина са едни от най-старите запазени портретни изображения на исторически лица. В притвора чрез 18 сцени, в които са включени елементи от бита на съвременниците на художниците, е илюстрирано житието на свети Никола – един от патроните на храма. Сред светците, изобразени тук, е най-старият съхранен портрет на българския национален светец Иван Рилски, живял през Х век и основал Рилския манастир. Сред изображенията на монаси и отшелници е и ликът на свети Ефрем Сирин, чиито всевиждащи очи следват постоянно посетителя.

[foogallery id=”12151″]


Работно време:

ноември – март:
всеки ден от 9:00 – 17:30 ч.
април – октомври:
9:00 – 18:00 ч.
*При групови посещения е необходимо предварително записване.

Входни такси:
Индивидуални посетители – 10 лв.
учащи – 2 лв.

Комбинирани билети:
Боянска църква – Национален исторически музей – 12 лв.
Боянска църква – Национален исторически музей – Земенски манастир – 14 лв.
Групови посещения над 10 посетители – по 8 лв.

Входът е безплатен: за хора с увреждания и за деца до 7 г.
Беседи: на български език – 5 лв., на английски, немски, френски, руски език – 10 лв.

Транспорт от Арт Хотел Симона***:
• Автобус № 83 –превоз от спирка „Ул.Гюешево“ до спирка „Пл.Ручей“

• Автобус № 64- превоз до спирка „Боянско Ханче“