Local time: 11:29 pm

Адрес: бул. Инж. Иван Иванов № 10

5.6 км. от центъра на София

+359-885-259-098

* Best Price Guarantee
+
РезервирайCLOSE
Image

Днес отбелязваме Международния ден на театъра

Днес,  27 март отбелязваме Международния ден на театъра. Датата е избрана през 1961 г. на IХ-ти конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г.

Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто – поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор. Оттогава всяка година на Международния ден на театъра световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и извън нея. Посланието се чете преди представленията в стотици театрални зали по света и се разпространява чрез средствата за масова информация.

 Театърът в България

Двама французи – Босси и Брюн, създават първия у нас професионален театрален салон в Пловдив, благодарение на отличния си бизнес нюх. Чужденците, току-що купили голямата къща на местен бей и превърнали я в хотел, решават да конкурират два други пловдивски хотела и изграждат в двора сграда за театрални представления.

Така се появява първият театрален салон у нас, наричан Международен театър „Люксембург”. Това се случва през 1880-1881 г. – близо 20 години, след като в България са изиграни първите театрални постановки. Театърът имал 17 ложи с общо 64 места, елипсата на партера побирала 250-300 стола.

Голямо значение за създаването и развитието на родното театрално изкуство има Добри Войников, който се счита за основоположник на българския театър и пръв български режисьор. През 1881 година е основан първият театър в страната – „Люксембург” в Пловдив, а началото на професионалният театър в България е сложено през 1904 година, когато драматургичната трупа „Сълза и смях” става Български народен театър.

А останалото е история, която вече знаете.

Отдалечени тялом, но все по-близки духом

Любимото ни изкуство  се простира по целия свят и Шекспировата максима остава вечна:

“Целият свят е сцена и всички ние сме актьори.”

Тази година големият празник ни заварва малко по-смирени и делечни тялом, но все по-близки духом до театъра.

По традиция Международният ден на театъра се отбелязва с награди за постиженията на гилдията през годината. Тази година обаче, традиционните ИКАРИ, които от събират всички театрални артисти в Народния театър няма да се проведат. А постановките, които трябваше да ги получат или се играят онлайн или изчакват да съберат своите зрители, когато премине извънредното положение.

Театър “София” ще представи онлайн запис от стотното си и последно представление “Парижката Света Богородица” по Виктор Юго. Излъчването е от 19:00 ч. в YouTube канала на театъра. Постановката е на Лилия Абаджиева, сценографията и костюмите – на Васил Абаджиев, драматизацията – на Димитър Стоянович. Представлението има награда “Икар” за майсторско техническо осъществяване.

Представлението можете да гледате ТУК

 

Честит празник!