Local time: 06:26 pm

Адрес: бул. Инж. Иван Иванов № 10

5.6 км. от центъра на София

+359-885-259-098

* Best Price Guarantee
+
РезервирайCLOSE
Image

Днес е Йорданов ден! Какво да сложим на трапезата?

Днес 6-ти януари Православната църква празнува Богоявление  или Йордановден, който е третият по значимост християнски празник през годината.
На този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение”. Смята се още за ден на светлината и просвещението.
Оттук идва и названието на празника – Богоявление.
“Богоявление” произлиза от думата “явяване” (от гръцки “епифания”), която била заменена с по-уточняващата – “теофания” – “Богоявление”. Днес празникът е наричан още Кръщение Господне и Йордановден, а в различни места на страната – Кръстовден, Водици, Водокръщи.

Пожелайте си и ще се сбъдне – традиции и обичаи.

Според вярванията, през нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще се сбъдне това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава водата спира, пречиства се, след което придобива лечебна сила. Затова денят е известен като Водици и Водокръщи.

Още от ранно утро, преди изгрев, по традиция момите и жените отиват да налеят прясна кръстена вода. На потока или на кладенеца измиват семейната икона.

Друг обичай е характерен за Средните Родапи и той се нарича Хаскане. Той представлява обредно изкъпване на всички сгодени моми, на младите бурки и младоженците, на новородените деца, на всички, които за първи път посрещат Йордановден с нов социален статус. Който не желае да бъде окъпан, трябва да се откупи с пари и почерпка.

В Прилепско (Северна Македония) Богоявление и Ивановден, се наричат Мъжки и Женски Водици. Свързват се с обичая Водичарки. Водичарките се девойки в предбрачна възраст, които на групички обикалят домовете и изпълняват специални водичарси песни. Тези песни са като коледарските и са предназначени за всеки член на фамилията. С тях девойките пожелават здраве, дълголетие, и обилен берекет на домочадието.

Традиционно днес свещеникът хвърля в вода Светия кръст, а водата бива празнично осветена преди това. Въпреки обичайния за този сезон студ (не и тази година?) млади мъже скачат във водата и изваждат кръста от нея, който го извади, бива честит и здрав през цялата година. Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, това предвещава здраве и плодородие през годината. Ако времето е студено и сухо, приема се като знак за плодородна и добра година. Накрая – с китка босилек, свещеникът поръсва хората за здраве.

Какво да сложим на трапезата за Йордановден?

Към  постните ястия  се прибавят орехите, суровото жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери. Обредната трапеза включва прясна пита, колачета, сърми с кисело зеле, пълнени чушки , зеле, фасул, орехи, вино. Йордановден се смята за последен от така наречените мръсни дни.

На масата ще сложим обреден хляб, но този път той не е от чисто пшеничено брашно, а смесено с просено брашно. В някои райони на България вместо просо се слага царевично брашно.

Честит имен ден на Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана!