Local time: 04:26 am

Адрес: бул. Инж. Иван Иванов № 10

5.6 км. от центъра на София

+359-885-259-098

* Best Price Guarantee
+
BOOK NOWCLOSE
Image

Въпрос с повишена трудност: Защо пържолата не се пържи

Българският език е много интересен, няма спор! И ето го поредното доказателство. Замисляли ли сте се защо казваме пържола, при условие, че обикновено я печем, а не я пържим?! Звучи сякаш коренът е пържа, но дали е така?! Всъщност става въпрос за много древна дума, за която се спори дали е славянска или прабългарска.

Уточнение: В миналото не са правили ясна разлика между техниката на печене и тази на пържене, за разлика от днес.

Пържолата в съседните страни

Ако трябва да се върнем назад във времето, ще отбележим, че самата дума пържола е доста по-късна в сравнение с възникването на различните техники за приготвяне на месото. В съвременния свят се смята, че тя идва от начина на приготвяне. На турски например думата за пържене е кавърмак, а за пържола – призола. На гръцки пържа е сино, а пържола – бризола. И тази информация като че ли прави още по-сложно разгадаването на появата на думата пържола в българския език.

Италианска нишка

А ето и една широко разпространена версия, която ни праща на Апенинския полуостров. Според някои изследователи трябва да търсим основата в думата брачиола. Това е италианско ястие, в което котлети се пържат на тиган или се пекат на скара.

Брачиола достига до Балканския полуостров по линия на търговските връзки с Генуа и Венеция. Гърците и турците (не е съвсем ясно в каква последователност) възприемат трудната дума и малко я трансформират. После, разбира се, тя навлиза и в българския език като и тук я „пипаме“ малко, за да стане пържола. И така в крайна сметка не идва от пържа, а от италианската техника за приготвяне на месо, наречена брачиола.

****************************************

Ако обичате пържолите и въобще хапването, заповядайте в ресторант Симона. Тук ще ви изкушим с разнообразни обедни предложения всеки ден, както и с чудесно основно меню. И всичко това е гарнирано с уюта и комфорта на нашата арт обстановка и специалното отношение към всеки гост.