Local time: 04:47 am

Адрес: бул. Инж. Иван Иванов № 10

5.6 км. от центъра на София

+359-885-259-098

* Best Price Guarantee
+
РезервирайCLOSE
Image

Лъчезар Цветков: „Мениджърът трябва да е човек, който вдъхновява! “

Лъчезар Цветков е управител в Арт Хотел Симона*** и е част от екипът му от 2012 година. Роден е на 27.01.1970г. в  гр. Тетевен. Средното си образование завършва в родния град, след което продължава обучението си във Варна, където придобива квалификация за управител на заведение. 

По-късно кара курсове за сомелиер под ръководството на г-н Михаил Марковски – председател на Асоциацията на сомелиерите в България, но и експерт в изграждането и организирането на работни екипи и мрежови организации.  Бакалавърската си степен г-н Цветков получава в Ботевград със специалност „Туризъм“.

Кариерният път на г-н Цветков е дълъг, а това му позволява да развие познанията си в мениджърската сфера и да се утвърди като специалист в тази област. Работил е в множество курорти и обекти, сред които са „Рибарица“, обл. Ловеч, „Дружба“ (днешен „Св. св. Константин и Елена“), „Златни пясъци“, „Гранд Хотел България“ и „София Ленд“ , ресторант „Конинетъл  Плаза“ в НДК и пр.

Ето какво споделя Лъчезар Цветков за тайните на мениджърската позиция в хотелиерския бранш:

Защо избрахте да се занимавате с хотелиерство и защо точно в Арт Хотел Симона***?

Защото ми харесва… обичам работата с хора, обичам те да се чувстват добре както в заведението, така и в хотела, да си изкарат приятно, да останат с добри чувства и спомени и .. пак да се върнат при нас!

Смятате ли, че туризмът е добре развит като индустрия в България?

Все още не. Има нужда от държавна политика в тази насока- подпомагане на туризма, инфраструктура, реклама и ориентиране към повече, но и по-добри туристи.

Смятам, че имаме голямо изобилие от природни, а и не само, дадености, върху които трябва да се наблегне. Да се развие отношение към тях, за да бъдат по-атрактивни те за чужденците, а и за нас самите.

По принцип сезонността е най-големия проблем в туризма, как съумявате да го избегнете?

Много лесно! В градските хотели няма сезонност и това като че ли не ни засяга много като проблематика, но се сблъскваме с други проблеми. Например месеците след нова година- януари и февруари  са по-слаби за нас. Празниците също, тъй като голяма част софиянци предпочитат да заминат на почивка в някой близка курортна местност, вместо да останат в столицата. 

Като цяло градските хотели, при добър мениджмънт, работят добре целогодишно.

Каква е тайната на мениджърската работа?

Добро отношение, добра база, добра реклама и професионално обслужване на гостите. Правилно стимулиране на персонала, добра комуникация и много усилия върху установяване на устойчиви междуличностни връзки.

Знаем, че е трудно да се работи с хора- много различни характери, мирогледи, интереси, мнения… Как съумявате да накарате отделите в Арт Хотел Симона да работят екипно?

Действително се работи трудно с хора – и като клиенти, и като персонал.  Всеки има своите проблеми – професионални, финансови, семейни и пр. Понякога това много влияе върху работата. Но когато хората са професионалисти, те умеят да оставят личните проблеми в къщи и да се концентрират в разрешаването на служебните такива. Аз спомагам за това с личен контакт, опитвам се да разбера трудностите им, дори понякога влизам в ролята на психолог. Също така е важна комуникацията между отделите- трябва те да общуват непрекъснато и да разберат, че единият без другия не може да съществува. Не и пълноценно.

Вие казахте, че менажирате градски тип хотел… какви различни концепции предлагате, за да направите този обект по-атрактивен ?

Самият хотел е различен.. това е Арт хотел и сам по себе си представлява един нов прочит на постмодерната урбанизирана среда. Всеки етаж е тематичен, като за направата им участваха много студенти, райтъри, дизайнери.. то си беше като истинска арт изложба от конкурсен тип!

Имаме 70 помещения и всяко едно от тях е различно. Това определено предизвиква интереса на гостите ни! При всяко следващо посещение те искат да бъдат настанени в различна стая, да преоткриват тематичните етажи и множеството от тях споделят, че всеки един престой в нашия хотел е бил различен, интересен и много вълнуващ.

А Вие имате ли любима Арт стая?

Това е много труден въпрос, тъй като всяка стая притежава индивидуален чар и вълнува по различен начин. Но ако трябва да се спра на конкретни, това ще са 214, 210, 110, 512

 

[foogallery id=”10608″]


Да не забравяме и наскоро реновираните и освежени 201, 205, 206, 401! Те определено създават уютна и приятна атмосфера за нашите гости.

[foogallery id=”10619″]

 

Автор: Арт Хотел Симона, София